Gratis levering

Tarmsundhed for begyndere

06 september 2021 – Cecilia Clausen

All diseases begin in the gut
All diseases begin in the gut

Havde Hippokrates ret?

Nutidens videnskab har vist, at han ikke var langt fra.

Din tarm er grundlaget for hele dit helbred. Hvert system i kroppen er på en eller anden måde forbundet med de billioner af mikrober, der lever der. Vi ved nu, at ændringer i sammensætningen af vores mikrobiom korrelerer med mange sygdomme. Fra diabetes til hormonubalancer, autoimmune tilstande til vægtøgning og fra angst til depression. Dette er ikke nyt, men nogle gange kan en overflod af information være et tveægget sværd.

Hvad kan du gøre for at understøtte dit mikrobiom?

Til at begynde med er her tre grundlæggende principper. De er langt fra komplicerede kan de omsættes til handlinger i dag.

1- Mangfoldighed, mangfoldighed og mere mangfoldighed
Dine mikrober nyder at spise hver dag, og ligesom dig og mig har de brug for en mangfoldighed af næringsstoffer for at blomstre. De kan ikke vokse og udvikle sig optimalt fra den samme agurk, mandag til fredag.

Langt fra restriktive diæter elsker dine mikrober farverige, rige og varierede måltider. Her er inklusion nøglen! Inviter hver madgruppe på din tallerken, prøv nye sorter, bland ingredienserne sammen, og skab nye kombinationer. Bare at gå til et andet supermarked kan gøre en kæmpe forskel.

Du kender allerede smagen af ris eller pasta, så giv nye fødevarer en chance for at holde dine mikrober godt fodret.

Roer og mikrobiomet

Har du fået beder sådan før?

2- Når det er muligt, gå efter naturligt 

Uanset hvilken diæt du foretrækker, skal du holde dig væk fra ultraforarbejdede fødevarer! Grundlaget for god ernæring kommer ikke i færdiglavede pakker.

Meget forarbejdede fødevarer, normalt vanvittigt vanedannende og aggressivt markedsført, er meget skadelige for din tarm og generelle sundhed. For det meste lavet af industrielle ingredienser og tilsætningsstoffer, indeholder store mængder salt, fedt og sukker og er ekstremt lavt i kostfibre, mikronæringsstoffer og fytokemikalier. De gode ting, som dine gavnlige mikrober skal bruge for at trives.

Husk dette i dine daglige valg! Prioriter hjemmelavede måltider, og baser din kost på naturlige eller minimalt forarbejdede fødevarer.

Ser dette ikke indbydende ud?

3- Fiber: Den glemte helt

Med alle de egenskaber, der skal overvejes, får fiberen “superfood” sjældent glamour fra andre trendy fødevarer. Sand historie. Der er ikke noget sexet eller spændende ved fiber. Men når det kommer til tarmsundhed, er det faktisk det vigtigste næringsstof, vi skal se på.

Generelt er fiber en stor og bred familie af forbindelser, der giver fantastiske sundhedsmæssige fordele! Udover at holde vores tarm i bevægelse, er fiberindtag forbundet med kropsvægtstyring, insulinfølsomhed, kronisk betændelse og generel metabolisk sundhed.

Og fordi fiber er en type kulhydrat, som vores kroppe ikke helt kan nedbryde, rejser det helt ned til tyktarmen og fodrer vores gavnlige bakterier! Frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø indeholder de højeste mængder. Så sørg for at inkorporere dem dagligt for at nyde fordelene ved fibre.

For eksempel i form af en skål som denne
 


CENTRALE PUNKTER:

  • Den første handling for tarmsundhed er at diversificere din kost! At spise en række forskellige fødevarer er en enkel og effektiv måde at undgå tab af mikrobiel mangfoldighed. Videnskaben mener, at jo rigere din tarm-mikrobiota er, desto mere modstandsdygtig vil den være.
  • Basér din kost på naturlige produkter og undgå forbrug af ultraforarbejdede fødevarer. Disse fødevarer er skadelige for dit helbred og mangler de næringsstoffer, du og dine mikrober skal bruge for at trives.
  • Indtagelse af kostfibre er forbundet med mange sundhedsmæssige fordele og spiller en afgørende rolle for at optimere din tarmsundhed

 

fødevare og tarmsundhed

Om forfatteren

Hej. Jeg hedder Cecilia Clausen. Jeg er klinisk diætist, og jeg arbejder i Unseen Bio for at hjælpe med at oversætte videnskab til praktiske løsninger. Vi har en mission om at gøre tarmsundhed, mikrober og personlig ernæring tilgængelig, let og underholdende. Mit håb er at kaste lys over tarmmikrobiomet, så alle kan omfavne mikroorganismer som vores nødvendige partnere i livet.