Tarmsundhed for nybegyndere

Tarmsundhed for nybegyndere
Tarmsundhed for nybegyndere
"All diseases begin in the gut"  

 

Havde Hippokrates ret? Nutidens videnskab har vist, at han ikke var langt fra. 

Din tarm udgør grundlaget for hele dit helbred. Hvert system i kroppen er på en eller anden måde forbundet med de billioner af mikrober, der lever der. Vi ved nu, at ændringer i sammensætningen af vores mikrobiom er linket til mange sygdomme. Fra diabetes til hormonubalancer, autoimmune tilstande til vægtøgning, og fra angst til depression. Dette er ikke nyt, men nogle gange kan en overflod af information være et tveægget sværd.

 

Hvad kan du gøre for atunderstøte dit mikrobiom?

 

Her er tre grundlæggende principper til at begynde med. De er langt fra komplicerede og kan omsættes til handlinger i dag.

 

1. Mangfoldighed, mangfoldighed og mere mangfoldighed


Dine mikrober spiser hver dag, og ligesom dig og mig har de brug for mange forskellige næringsstoffer for at blomstre. De kan ikke vokse og udvikle sig optimalt ved kun at få næring fra den samme agurk.

Langt i fra restriktive diæter, elsker dine mikrober farverige og varierede måltider. Her er inklusion nøglen! Inkluder alle fødevaregrupper på din tallerken, prøv nye sorter, og skab nye kombinationer. Bare det at gå til et nyt supermarked kan gøre en kæmpe forskel.

Du kender allerede smagen af ris eller pasta, så giv nye fødevarer en chance, for at holde dine mikrober gode og mætte.

 

2. Når det er muligt, velg naturligt og uforarbejdet 

Uanset hvilken diæt du foretrækker, forsøg at hold dig væk fra ultraforarbejdede fødevarer! God ernæring kommer ikke i færdiglavede pakker.

Forarbejdede fødevarer er normalt ekstremt vanedannende og stærkt markedsført. De er meget skadelige for din tarm og generelle sundhed. Oftest er de lavet af industrielt framtilte ingredienser og tilsætningsstoffer, indeholder meget salt, fedt og sukker og er ekstremt lave i kostfibre, vitaminer og mineraler og fytokemikalier. Med andre ord er de fattige på de gode ting, som dine gavnlige mikrober skal bruge for at trives.

Prioriter derfor hjemmelavede måltider, og baser din kost på naturlige eller minimalt forarbejdede fødevarer.

 

3. Fiber: Den glemte helt

Med alle de egenskaber den har, får fiberen “superfood” sjældent glamour sammenlignet med andre trendy fødevarer. Der er ikke noget sexet eller spændende ved fiber. Men når det kommer til tarmsundhed, er det faktisk det vigtigste næringsstof vi har. 

Fiber er komplekse kullhydrater, der giver fantastiske sundhedsmæssige fordele! Udover at bidrage til gode afføringsvaner, er et indtag af fiber forbundet med normal kropsvægt, bedre insulinfølsomhed, anti-inflamatoriske virkninger og sund metaboisme.

Fiber er en type kulhydrat, som vores kroppe ikke helt kan nedbryde. De transporteres derfor ufordøjet ned til tyktarmen og fodrer vores gavnlige bakterier! Frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø indeholder de højeste mængder fiber. Så sørg for at spise fiber dagligt for at udnytte alle dens fordeler.

 

Centrale punkter:

  • Den første du kan gøre for din tarmsundhed, er at diversificere din kost! At spise en række forskellige fødevarer er en enkel og effektiv måde at undgå tab af mikrobiel mangfoldighed. Videnskaben siger, at jo rigere din tarm-mikrobiota er, desto mere modstandsdygtig er den.
  • Basér din kost på naturlige produkter og undgå indtag af ultraforarbejdede fødevarer. Disse fødevarer er skadelige for dit helbred og mangler næringsstoffer, som du og dine mikrober skal bruge for at trives.
  • Indtagelse af kostfibre er forbundet med mange sundhedsmæssige fordele og spiller en afgørende rolle for at optimere din tarmsundhed

 Forfatter: Cecilia Clausen (Klinisk Diætist)

Bliv klogere på dit mikrobiom

Med vores mikrobiom test kan du blive klogere på din sammensætning af bakterier og få viden om hvilke fødevare, som du med fordel kan spise.

Du modtager konkrete råd og vi er klar til at hjælpe dig undervejs, hvis du bliver i tvivl om noget.

Se vores test