Gratis levering

Hvorfor skal vi bekymre os om ultraforarbejdede fødevarer?

06 september 2021 – Cecilia Clausen

Why should we care about ultra-processed foods and the gut microbiome?
Why should we care about ultra-processed foods and the gut microbiome?

Billig, attraktiv og praktisk, specielt konstrueret til at smage lækkert, vi kan ikke stoppe, før pakken er tom – det er svært ikke at gøre det. Men er ultraforarbejdede fødevarer virkelig dårlige for din tarm og generelle sundhed?

Er ultraforarbejdet mad dårligt for din tarm og generelle sundhed?

Vi hører så ofte, at junkfood, chips, sodavand og færdigretter er dårligt for os. Forskere fandt også en stærk sammenhæng mellem forbruget af stærkt forarbejdede fødevarer og dårlige sundhedsmarkører. Hvorfor er fødevareforarbejdning vigtig for vores helbred?

Lad os dykke ned i det. 

Hvad er formålet med fødevareforarbejdning?

Fødevareforarbejdning er et meget generelt og sløret udtryk, der dækker alle forskellige måder at omdanne råvarer til spiselige fødevarer.

Nogle gange er forarbejdning afgørende for at gøre maden velsmagende, fordøjelig og sikker at spise. Madlavning er for eksempel den mest enkle og velkendte behandlingsform og er tydeligvis ikke noget skadeligt i sig selv. Faktisk, medmindre du dyrker din egen mad, er næsten alt, hvad vi spiser, blevet behandlet til en vis grad.

Vi har bagt, røget, konserveret, frosset, gæret og sødet vores mad i generationer. Og alle disse procedurer er bare nødvendige for at modvirke ødelæggelse af mad, forhindre fødevarebåren sygdom og forbedre fødevarernes næringsværdi. Det er der ikke noget galt med.

Hvad er ultraforarbejdet mad?

Ultraforarbejdede fødevarer er en anden historie.

Langt fra madlavning eller gæring har fødevareindustrien skabt en slags sammensætning af meget raffinerede, designet til at vare evigt og farligt vanedannende fødevarer. Ved hjælp af de billigste vegetabilske olier, mel og sukkerarter skal disse varer piskes op med industrielle tilsætningsstoffer for at blive omdannet til noget spiseligt. For ellers ville de være modbydelige.

Ifølge NOVA Food Classification-systemet er ultraforarbejdede fødevarer (UPF’er) industrielle formuleringer, der helt eller for det meste er fremstillet af stoffer, der allerede er stærkt modificerede som hydrogenerede fedtstoffer, isoleret protein eller majssirup med høj fructose sammen med smagsforstærkere og flere tilsætningsstoffer til at gøre produkterne hyper-velsmagende. Konserveringsmidler, antioxidanter, stabilisatorer, farver og parfumer bruges til at skabe ideer om eksotiske frugter eller nærende grøntsager, der aldrig var en del af den originale opskrift.

Nogle almindelige ultraforarbejdede produkter er kulsyreholdige læskedrikke, pakkede snacks, slik, masseproducerede emballerede brød og boller, småkager, sødede morgenmadsprodukter, energidrikke, pizza, pølser, burgere, rekonstituerede kødprodukter; pulveriserede og emballerede instant supper, nudler og desserter.

Promoveret af magtfulde mærker, der investerer millioner og millioner i marketingkampagner, gør det svært for os, almindelige forbrugere, at kende disse “spiselige” varers sande karakter.

Er ultraforarbejdede fødevarer usunde?

Er ultraforarbejdede fødevarer usunde?

Problemet starter, når disse varer overtager din indkøbskurv og langsomt bliver grundlaget for din kost.

Det overdrevne forbrug af ultraforarbejdede fødevarer fortrænger de rigtige og nærende fødevarer ud af vores måltider. Den største risiko her er, at disse varer er specielt designet til at være meget vanedannende. Det er meget svært for vores hjerner at sætte en grænse, og vi ender med at indtage masser af tomme kalorier uden egentlig ernæring.

Sandheden er: De er langt fra gode for os, disse produkter har lavt indhold af kostfibre, mikronæringsstoffer og fytokemikalier, hvilket er meget skadeligt for din tarm og generelle sundhed.

Hvordan påvirker ultraforarbejdede fødevarer dit tarmmikrobiom?

Hvad du spiser, påvirker direkte sammensætningen og funktionen af de billioner mikrober, der udgør dit mikrobiom. Eventuelle ændringer i din sædvanlige kost, makronæringssammensætning eller introduktion af nye fødevarer påvirker din tarm og dermed dit helbred.

Undersøgelser, der undersøgte sammenhængen mellem kost, mikrober og markører for metabolisk sundhed, karakteriserede stærke sammenhænge mellem diætkvalitet og visse mikroberarter. Når man ser på andelen af forarbejdede kontra uforarbejdede fødevarer, fandt de ud af, at en kost rig på minimalt forarbejdede plantebaserede fødevarer er forbundet med gavnlige tarmmikrober. Og forarbejdede animalske fødevarer som pølser, bacon og cremede desserter var forbundet med at have flere “dårlige” mikrober.

Det vigtigste fund var, at stærkt forarbejdede plantebaserede fødevarer som juice og industrielle saucer også var forbundet med “dårlige” mikrober. Denne kendsgerning fremhæver, hvor vigtig fødevareforarbejdning er for dine mikrober og dermed dit generelle helbred.

Hvordan finder man ultraforarbejdede fødevarer?

Hvis du ser en meget lang ingrediensliste med masser af kemisk klingende navne og ting, du normalt ikke ville bruge i dit køkken, er det sandsynligvis en god indikation på, at du er ved at få fat i ultraforarbejdet mad.

Find en sund balance

Travle skemaer, arbejde, kalendere fulde af aktiviteter, får os til at have brug for hurtige, nemme og bekvemme løsninger. Så ingen grund til panik! Adfærdsændringer tager tid, og det er helt i orden.

Start enkelt. Prøv at reducere dit daglige forbrug, og vælg mere naturlige eller minimalt forarbejdede fødevarer, når du kan.

Og husk, at vores daglige vaner enten kan støtte eller true vores helbred. Det er ikke, hvad vi gør indimellem. Det er vores daglige valg, der virkelig tæller.

Hold dine tarmmikrober glade, godt fodrede og forbedrer dit helbred.


Referencer:
Weaver CM, Dwyer J, Fulgoni VL 3rd, et al. Processed foods: contributions to nutrition. Am J Clin Nutr. 2014;99(6):1525-1542. doi:10.3945/ajcn.114.089284

Monteiro CA, Cannon G, Levy RB, et al. Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public Health Nutr. 2019;22(5):936-941. doi:10.1017/S1368980018003762

Asnicar F, Berry SE, Valdes AM, et al. Microbiome connections with host metabolism and habitual diet from 1,098 deeply phenotyped individuals. Nat Med. 2021;27(2):321-332. doi:10.1038/s41591-020-01183-8

 

Ernæring og tarmsundhed

Om forfatteren

Hej. Jeg hedder Cecilia Clausen. Jeg er klinisk diætist, og jeg arbejder i Unseen Bio for at hjælpe med at oversætte videnskab til praktiske løsninger. Vi har en mission om at gøre tarmsundhed, mikrober og personlig ernæring tilgængelig, let og underholdende. Mit håb er at kaste lys over tarmmikrobiomet, så alle kan omfavne mikroorganismer som vores nødvendige partnere i livet.