Mikrobiom diæt ~ 4.2 Skadelige fødevarer - Kunstige sødemidler

Mikrobiom diæt ~ 4.2 Skadelige fødevarer -  Kunstige sødemidler
Mikrobiom diæt ~ 4.2 Skadelige fødevarer - Kunstige sødemidler
Har du nogensinde spekuleret over, om sukkerfri sodavand er et sundere alternativ til den med sukker? Det er klart, at en reduktion af sukkerindtaget er gavnligt for vores helbred. Men hvad med deres erstatninger? Forbruget af kunstige sødestoffer er steget dramatisk i dag, men hvor sunde er de egentlig?Videnskaben er stadig kontroversiel, men nogle undersøgelser viser til at kunstige sødestoffer måske ikke er den bedste løsning til at vedligeholdelse af vægten og glukoseintolerance. Sammensætningen af vores tarmmikrobiom kan også blive påvirket af dem. 

 

Dette er del 4.2 af artiklerne om Mikrobiom Diæt. Læs del 4.1 her: Mikrobiom diæt 4.1: Skadelige fødevarer - Alkohol og del 4.3 her: Mikrobiom diæt  4.3: Skadelige fødevarer - Slik og søde drikkevarerHvad er kunstige sødestoffer, og hvor findes de?


Kunstige sødestoffer er syntetiske erstatninger for sukker, der i vid udstrækning bruges til at reducere kalorier i vores kost og samtidig bevare en sød smag.

De er klassificeret som fødevaretilsætningsstoffer og anses af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for at være sikre til at bruge i doser, der ikke overstiger det acceptable daglige indtag (ADI).Kunstige sødestoffer kan opdeles i to grupper


1. Ikke-ernæringsmæssige sødestoffer (NNS): er nulkalorie eller kalorifattige alternativer til nærende sødestoffer, såsom bordsukker. De har en sød smag, men giver næsten ingen kalorier, da vores fordøjelsessystem ikke kan absorbere dem fuldt ud.


2. Kaloriefattige sødestoffer: er typisk polyoler eller sukkeralkoholer, som er lavt fordøjelige kulhydrater med et lavere kalorieindhold sammenlignet med sukker.

Disse erstatninger bliver stadig mere populære, og bliver promoveret som sunde alternativer. Kun en lille smule skal indtages for at opnå den samme mættende følelse som sukker. De er derfor blevet meget populære i alle mulige diæter og ernæringsinterventioner for vægttab.

Og de findes overalt! Fra færdigretter og kaloriefri drikke, til tandpasta, tyggegummi og til og med nogle vitamintilskud.


Kunstige sødestoffer og sundhed

Selvom ikke-ernæringsmæssige sødestoffer (NNS) anses som sikre, er deres virkninger på visse aspekter af vores stofskifte stadig kontroversielle. Hvordan de påvirker vores naturlige glukosemetabolisme, hvordan de interagerer med søde smagsreceptorer i vores mund, og hvordan de ændrer tarm-mikrobiomet, er spørgsmål, der stadig ikke er fuldt ud forstået.

Det skaber blandede budskaber for os som forbrugere, hvilket gør det svært at vælge den rigtige mad i hverdagen.

Eksempelvis er det vist, at kunstige sødestoffer kan bidrage til at udvikle en forstyrrelse i stofskifte, der potentielt kan føre til fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Kunstige sødestoffer medfører ændringer i glukosemetabolismen. Dette kan skyldes, at kalorifri mad og drikke, der smager sødt, påvirker de indlærte og automatiske reaktioner i kroppen, som normalt bidrager til glukose og energibalance efter indtagelse af glukose (fx sukker).

Efter indtagelse af sød smag aktiveres reaktioner, såsom frigivelse af insulin eller aktivering af visse områder i hjernen, der er følsomme over for energi eller belønning. Dette sker for at opretholde normale blodsukkerniveauer i vores kroppe. Forbruget af kunstige sødestoffer, kan dog potentielt ændre og reducere den søde smags evne til at signalere de kaloriemæssige konsekvenser efter indtagelse af at spise sødt smagende fødevarer. Ved at reducere denne evnen, kan de kan muligvis øge appetitten og stimulere fødeindtagelsen. Dette kan forklare, hvorfor en overdreven indtagelse af kunstige sødestoffer kan ændre kropsvægtreguleringen og have negative effekter på vores helbred.

Ydermere, et betydeligt antal dyreforsøg indikerede, at kronisk eksponering for kunstige sødestoffer forårsager sundhedsskadelige virkninger, ændringer i sammensætningen af tarmmikrobiomet, neuroadfærdsmæssige effekter, induktion af nyreskade og kræft.

Selvom de eksisterende kliniske data stadig er inkonsistente, er det vigtigt at være opmærksom på disse potentielle effekter.


Kunstige sødemidler og tarmmikrobiomet


Selvom nogle sødestoffer såsom sorbitol, mannitol og xylitol ofte er forbundet med gastrointestinale forstyrrelser, såsom oppustethed eller diarré, de fleste ikke-kalorieholdige kunstige sødestoffer betragtes som metabolisk "inaktive", fordi de udskilles uændret fra vores kroppe. Men denne mangel på metabolisme betyder ikke nødvendigvis, at disse forbindelser har nul interaktion med tarm-mikrobiomet.

Nogle studier indikerer at saccharin, sucralose og stevia kan påvirke tarmens mikrobiotasammensætning. Foreløbige observationer har vist ændret metabolisme i forbindelse med glucosetolerance og dysbiose hos mennesker efter saccharinforbrug.

Andre virkninger er blevet observeret efter polyolforbrug. Hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) kan de inducere dosisafhængig flatulens. Mens hos raske individer kan de potentielt modificere populationen af bifidobakterier.

Til trods for at vi stadig ved lidt om de sundhedsmæssige virkninger af kunstige sødestoffer, kan vi mistænke, at deres indvirkning på vores stofskifte ligesom mange andre fødevarer er meget individuel. Nogle undersøgelser viser ændringer i glukosemetabolismen, mens andre ikke gør; og det samme gælder ændringer i mikrobiomet. Dette er stadig et nyt forskningsområde, og vi venter mere stringente undersøgelser på mennesker for at forstå mere.Vores holdning til sagen: Genopdragelse af din søde tand


Det er ikke altid let at skære ned på sukker eller dets erstatninger. Men i stedet for at lede efter alternativer til at mætte vores sukkertrang, er der behov for at gå over til en mere opmærksom måde at spise på. Vælg at spise rigtig mad, når det er muligt.

Lejlighedsvis indtagelse af kunstige sødestoffer vil sandsynligvis ikke gøre nogen skade, men det betyder ikke, at de nødvendigvis er gavnlige for dit helbred.

Da videnskaben stadig er kontroversiel i dette felt, fraråder vi at indtage disse produkter i større mængder. Vi opfordrer snarere til at drikke vand for at slukke tørsten og og til at spise naturlige alternativer (som frugt!) for at tilfredsstille din søde tand.


Sammenfatning

  • Ikke-ernæringsmæssige sødestoffer (NNS) er betydeligt sødere end sukker, og giver kun små mængder kalorier.
  • Kunstige sødestoffer er fødevaretilsætningsstoffer, der kan findes i en lang række fødevarer og drikkevarer, men også i farmaceutiske produkter såsom kosttilskud.
  • Reguleringsorganer såsom The Parenteral Drug Association (FDA) anser forbruget af de fleste almindelige kunstige sødestoffer for sikkert og tolererbart.
  • Nogle undersøgelser tyder på, at kunstige sødestoffer kan påvirke glukosemetabolismen negativt og potentielt ændre sammensætningen af tarmmikrobiomet. Dette emne er et stigende forskningsområde.
  • De fleste studier er udført på dyr, yderligere forskning i sødestoffers virkning på det menneskelige tarmmikrobiom derfor nødvendig.

Author:  Cecilia Clausen (Clinical Dietitian) 

Bliv klogere på dit mikrobiom

Med vores mikrobiom test kan du blive klogere på din sammensætning af bakterier og få viden om hvilke fødevare, som du med fordel kan spise.

Du modtager konkrete råd og vi er klar til at hjælpe dig undervejs, hvis du bliver i tvivl om noget.

Se vores test