Artificial Sweeteners and the microbiome

Mikrobiom diæt ~ 4.2 Skadelige fødevarer - Kunstige sødemidler

Har du nogensinde spekuleret på, om sukkerfri sodavand er en sundere mulighed end den ægte vare? Det er almindeligt accepteret, at reduktion af sukkerforbrug er gavnligt for vores helbred, men hvad med deres erstatninger? Forbruget af kunstige sødestoffer er steget dramatisk i dag, men skal vi gå ind for eller undgå disse?


Videnskaben er stadig kontroversiel, men nogle undersøgelser foreslår, at kunstige sødestoffer måske ikke er den perfekte løsning til vægtkontrol og glukoseintolerance. Og sammensætningen af vores tarmmikrobiom kan også blive påvirket af dem. Lad os se nærmere på beviserne.


I denne blog taler om:

 • Hvad er kunstige sødestoffer?

 • I hvilke fødevarer og drikkevarer findes de?

 • Kunstige sødestoffer og sundhedsinteraktion

 • Hvad er kendt i dag om dets indvirkning på tarmmikrobiomet

 • Hvad er Unseen Bios holdning til dem? Uanset om vi anbefaler dem eller ej. Berettiget?

 • Resumé

Hvad er kunstige sødestoffer, og hvor findes de?

Kunstige sødestoffer er syntetiske erstatninger for sukker, der i vid udstrækning bruges til at reducere kalorier i vores kost og samtidig bevare en sød smag.

De er klassificeret som fødevaretilsætningsstoffer og anses af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for at være sikre til brug i doser, der ikke overstiger det acceptable daglige indtag (ADI).

De kan opdeles i 2 grupper:

I dag vinder disse erstatninger stadig mere popularitet,især for at blive promoveret som sunde alternativer. Kun en lille smule skal indtages for at opnå samme mættende virkning som sukker, derfor blev de meget populære i alle mulige diæter og ernæringsmæssige behandlinger til kropsvægtkontrol.

Og de kan findes overalt! Fra færdigretter og kaloriefri drikke til tandpasta, tyggegummi og endda nogle vitamintilskud.

Kunstige sødestoffer og sundhed

Selvom ikkenærende sødemidler (NNS'er) anses for sikre og veltolererede af den generelle befolkning, er deres virkninger på visse aspekter af vores stofskifte stadig kontroversielle. Hvordan de påvirker vores naturlige glukosemetabolisme, hvordan de interagerer med søde smagsreceptorer i vores mund, og hvordan de ændrer tarm-mikrobiomet, er spørgsmål, der stadig ikke er fuldt ud forstået.

Det skaber blandede budskaber for os som forbrugere, hvilket gør det svært at vælge den rigtige mad i hverdagen.

For eksempel er der beviser, der vækker bekymring for at forbruget af kunstige sødestoffer kan bidrage til udviklingen af stofskifteforstyrrelser, der potentielt kan føre til fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

En interessant hypotese, der er blevet foreslået for at forklare disse ændringer i glukosemetabolismen, er at indtagelse af sødt smagende, men ikke-kaloriske eller kaloriefattige mad og drikkevarer forstyrrer indlærte reaktioner, der normalt bidrager til glukose og energibalance.

Efter indtagelse af sød smag aktiveres normale reaktioner, såsom frigivelse af insulin eller aktivering af hjerneområder, der er følsomme over for energi eller belønning, for at opretholde normale blodsukkerniveauer i vores kroppe. Men det foreslås, at forbruget af kunstige sødestoffer potentielt kan ændre eller reducere sød smags evne til at signalere de kaloriemæssige konsekvenser efter indtagelse af at spise sødt smagende fødevarer. Ved at reducere evnen til at kompensere for energi leveret af kalorieholdige sødestoffer i kosten, de kan muligvis øge appetitten og stimulere fødeindtagelsen. Dette kan forklare, hvorfor overdreven indtagelse af højintensive sødestoffer kan ændre kropsvægtreguleringen og have negative effekter på vores helbred.

Ydermere, et betydeligt antal dyreforsøg indikerede, at kronisk eksponering for kunstige sødestoffer forårsager sundhedsskadelige virkninger, ændringer i sammensætningen af tarmmikrobiomet, neuroadfærdsmæssige effekter, induktion af nyreskade og kræft.

Selvom de eksisterende kliniske data stadig er inkonsistente, er det vigtigt at være opmærksom på disse potentielle effekter for at træffe informerede beslutninger.

Kunstige sødemidler og tarm-mikrobiomet

Selvom nogle sødestoffer såsom sorbitol, mannitol og xylitol ofte er forbundet med gastrointestinale forstyrrelser, såsom oppustethed eller diarré, de fleste ikke-kalorieholdige kunstige sødestoffer betragtes som metabolisk "inaktive", fordi de udskilles uændret fra vores kroppe. Men denne mangel på metabolisme betyder ikke nødvendigvis, at disse forbindelser har nul interaktion med tarm-mikrobiomet.

Nogle studier indikerer at saccharin, sucralose og stevia kan påvirke tarmens mikrobiotasammensætning. Foreløbige observationer viste ændringer i metaboliske veje forbundet med glucosetolerance og dysbiose hos mennesker efter saccharinforbrug.

Andre effekter er blevet observeret efter polyolforbrug. Hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom kan de inducere dosisafhængig flatulens, mens de hos raske individer potentielt kan modificere populationen af bifidobakterier.

På trods af at vi ved for lidt om de sundhedsmæssige virkninger af kunstige sødestoffer, kan vi mistænke, at deres indvirkning på vores stofskifte ligesom mange andre fødevarer er meget individuel. Nogle undersøgelser viser ændringer i glukosemetabolismen, mens andre ikke gør; og det samme gælder ændringer i mikrobiomet. Dette er stadig et nyt forskningsområde, og vi afventer mere stringente undersøgelser af mennesker for at lære mere.


Vores holdning til sagen: Genopdragelse af din søde tand

Det er ikke altid let at skære ned på sukker eller dets erstatninger. Men i stedet for at lede efter alternativer til at mætte vores sukkertrang, er der behov for at gå over til en mere opmærksom måde at spise på. Vælg at spise rigtig mad, når det er muligt.


Lejlighedsvis indtagelse af kunstige sødestoffer vil sandsynligvis ikke gøre nogen skade, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er gavnlige for dit helbred.
Da videnskaben stadig er kontroversiel i denne henseende, fraråder vi at indtage disse produkter i større mængder. Vi opfordrer snarere til forbrug af vand og brug af naturlige alternativer (som frugt!) for at tilfredsstille din søde tand.

Sammenfatning:

 • Ikke-ernæringsmæssige kunstige sødestoffer er betydeligt sødere end sukker, mens de kun giver små mængder kalorier.

 • Kunstige sødestoffer er fødevaretilsætningsstoffer, der kan findes i en lang række fødevarer og drikkevarer, men også i farmaceutiske produkter såsom vitaminer.

 • Reguleringsorganer såsom FDA anser forbruget af de fleste almindelige kunstige sødestoffer for sikkert og acceptabelt.

 • Nogle undersøgelser tyder på, at kunstige sødestoffer kan påvirke glukosemetabolismen negativt og potentielt ændre sammensætningen af tarm-mikrobiomet. Dette emne er et aktivt forskningsområde.

 • De fleste undersøgelser er udført på dyr, og derfor er yderligere forskning i sødestoffers virkning på sammensætningen af det menneskelige tarm-mikrobiom nødvendig.