Gratis levering

Tarm-mycobiota under lup: Kolonisatorer eller på miljømæssig gennemrejse?

28 september 2021 – Cecilia Clausen

Gut mycobiota under scrutiny
Gut mycobiota under scrutiny

Centrale punkter:

  • Mycobiom-forskning er en ny komponent i tarm-mikrobiomet, men dette felt er stadig i sin vorden.
  • Der eksisterer muligvis et kerne-tarm-mykobiom, og det består sandsynligvis af ti slægter, der findes i de fleste menneskelige mavetarmkanaler.
  • Svampenes mangfoldighed i tarmen er lav sammenlignet med bakteriesamfundet og yderligere undersøgelser er påkrævet for at svare på, om der findes ægte svampe-tarmkolonisatorer, eller om svampe kun er på gennemrejse.
  • Tarmsvampe former metaboliske og immunreaktioner på forskellige måder.
  • En lovende fremtid: Forståelse af normale versus dysfunktionelle vært/svampeinteraktioner vil gavne vores evne til at forbedre sundhed og personlige behandlinger.

Svampesamfund i tarmen

Svampe udgør en mindre komponent i hele tarmen og repræsenterer kun 0,1% af de samlede mikrober. Ja! Så lidt og måske kan dette forklare, hvorfor de trods deres betydning stadig er dårligt forstået.

I de sidste par år har videnskabelige bestræbelser på at karakterisere det “sunde” humane mikrobiom imidlertid kastet lidt lys over mykobiomets funktion.

Sammenlignet med bakterier er det menneskelige tarmmycobiom lavt i mangfoldighed med generelt mindre end 20 arter identificeret.

Undersøgelser tyder på, at både inter- og intraindividuel variation er høj. Det betyder, at et individs mykobiom i modsætning til bakteriesamfundet ikke mere ligner sig selv over tid end et andet menneskes.

På trods af denne kendsgerning tyder flere svampearter på tværs af prøver fra mange undersøgelser på, at der kan eksistere en kerne-tarmmykobiota. Interessant nok tillader den høje forekomst af ti identificerede slægter en dybere karakterisering af svampemikrobiomet.

Og listen over arter vil sandsynligvis udvikle sig i takt med at analytiske teknikker forbedres og datamængden stiger.

Ifølge de fleste undersøgelser har gær fra slægterne Saccharomyces, Malassezia og Candida været de dominerende svampe, der findes i afføringsprøver.

Saccharomyces spp. er meget udbredt i føde- og drikkevareindustrien, så de findes sandsynligvis i fødevarer som vin, brød eller øl. Og Malassezia spp. er en kendt beboer i huden.

Selvom der stadig er mange spørgsmål om, hvorvidt Saccharomyces og Malassezia virkelig skal betragtes som sande beboere i tarmen, betragtes arter af slægten Candida som ægte tarmsymbiotiske svampe. 

Svampe-bakterielle interaktioner

Kommensale bakterier er utroligt gavnlige for vores helbred af så mange grunde. De påvirker den måde, vi absorberer næringsstoffer på, hjælper os med at bekæmpe kolonisering af patogener, opretholder epitelbarriereintegritet og deltager også i vores immunrespons.

Men en stabil ligevægt mellem alle vores mikrober synes at være nøglen til at optimere sundheden og sikre, at alle disse funktioner udføres korrekt.

Vi ved, at der findes en konkurrencedygtig sammenhæng mellem bakterielle og svampemikroorganismer i tarmen. Nederste linje: bakterie-svampe interaktioner er afgørende for at forhindre overvækst af mikrober og udvikling af sygdom.

Candida albicans, den største svampeart i den menneskelige tarm

Candida albicans er en svampetype, der ofte findes i afføring fra raske mennesker, hvor den generelt ikke forårsager problemer.

Så hvorfor er det altid knyttet til dårlig presse?

Visse tilstande, såsom et ubalanceret mikrobiom, en undertrykkelse af immunsystemet og en nedsat tarmbarriere kan føre til C.albicans-infektioner.

Overvæksten af denne godartede organisme er noget, som vi kan opdage ved at teste og forhindre fremtidige sundhedskomplikationer.

Svampen kan kolonisere flere dele af kroppen ud over tarmen. Spredte candida-infektioner forekommer typisk i skeden, munden og halsen hos personer med nedsat immunforsvar. Selvom de påvirker livskvaliteten negativt, forsvinder de med korrekt diagnose og behandling.

Mere sjældent kan det også sprede sig fra tarmen til blodbanen og invadere indre organer og fermkalde invasive, livstruende infektioner.

Svampe, tarmimmunitet og inflammatorisk tarmsygdom

Det er almindeligt accepteret, at svampesamfund ikke kun ændres i sygdom, men også spiller en rolle i intestinalhomeostase og påvirker systemisk immunitet.

Bakterie-svampeforeninger er afgørende for at opretholde denne balance og beskytte os mod at blive syge.

Interessant nok kan tarmens svampe påvirke immunrespons ved at reducere eller fremme lokale inflammatoriske reaktioner.

Tilsyneladende er C. Albicans en central modulator af menneskelige T-hjælper 17 (Th17) reaktioner i sundhed og under tarmbetændelse. Dysregulerede Th17 -responser bidrager til lokale inflammatoriske lidelser, såsom inflammatoriske tarmsygdomme.

 
Tarmene er et meget komplekst økosystem, hvor forstyrrelser i nogle af komponenterne i høj grad kan påvirke vores helbred.


Referencer:

Chin, V. K., Yong, V. C., Chong, P. P., Amin Nordin, S., Basir, R., & Abdullah, M. (2020). Mycobiome in the Gut: A Multiperspective Review. Mediators of inflammation, 2020, 9560684. https://doi.org/10.1155/2020/9560684

Forbes, J. D., Bernstein, C. N., Tremlett, H., Van Domselaar, G., & Knox, N. C. (2019). A Fungal World: Could the Gut Mycobiome Be Involved in Neurological Disease?. Frontiers in microbiology, 9, 3249. https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.03249

Kumamoto, C. A., Gresnigt, M. S., & Hube, B. (2020). The gut, the bad, and the harmless: Candida albicans as a commensal and opportunistic pathogen in the intestine. Current opinion in microbiology, 56, 7–15. https://doi.org/10.1016/j.mib.2020.05.006

Martins, C., Brandão, T., Almeida, A., & Rocha, S. M. (2017). Metabolomics strategy for the mapping of volatile exometabolome from Saccharomyces spp. widely used in the food industry based on comprehensive two-dimensional gas chromatography. Journal of separation science, 40(10), 2228–2237. https://doi.org/10.1002/jssc.201601296

Perez JC, Fungi of the human gut microbiota: Roles andsignificance, International Journal of Medical Microbiology (2021),DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijmm.2021.151490

Richard, M.L., Sokol, H. The gut mycobiota: insights into analysis, environmental interactions, and role in gastrointestinal diseases. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 16, 331–345 (2019). https://doi.org/10.1038/s41575-019-0121-2

 

Mad og tarmsundhed

Om forfatteren

Hej. Jeg hedder Cecilia Clausen. Jeg er klinisk diætist, og jeg arbejder i Unseen Bio for at hjælpe med at oversætte videnskab til praktiske løsninger. Vi har en mission om at gøre tarmsundhed, mikrober og personlig ernæring tilgængelig, let og underholdende. Mit håb er at kaste lys over tarmmikrobiomet, så alle kan omfavne mikroorganismer som vores nødvendige partnere i livet.