Bæredygtig spisning & Tarmsundhed

Bæredygtig spisning & Tarmsundhed
Bæredygtig spisning & Tarmsundhed
Det er naturligt at føle sig overvældet af den enorme mængde information der findes om mad, sundhed, livsstil, mikrobiomet og klimapåvirkningen af vores daglige valg.

 

Men hvordan ser en “ordentlig” kost ud? Giver det mening at stemple en fødevare som god eller dårlig? Findes der én magisk måde at opnå optimal sundhed og lang levetid på? Kan vi følge en sund kost uden at gå på kompromis med miljøet? Hvad er en sund og bæredygtig kost?

Dette er blot nogle få spørgsmål, du kan stille dig selv, når du køber dine dagligvarer eller tager en bid af din mad. Der er ikke et enkelt svar på alle ovenstående spørgsmål, men det kan være enklere end du tror.

 

Den gode nyhed

Ved at følge nogle grundlæggende principper, kan vi spise en sund og bæredygtig kost, og samtidig nære de billioner af mikrober i tarmen. Ved at tage os af vores tarmsundhed, kan vi gavne både jorden og vores eget helbred.

Kost-mikrobiominteraktioner

Tarm-mikrobiomet er et mikrobielt organ, med metaboliske, immunologiske og beskyttende funktioner for værten.

Kost er en vigtig modulator for de mikrober, der lever i vores tarm og deres funktion. Forskningsfeltet er under udvikling, men med et stort potentiale bl.a. for forståelsen af kroniske sygdomme og diæt-relaterede behandlinger.

En spesifikt diæt, bl.a. med ændringer i kostens fedt- og fibersammensætning og indtaget af polyfenoler, har vist sig at påvirke både sammensætningen og funktionen af det mikrobielle samfund.

 

Videnskabsbaserede måder: Forbedre dine tarmbakterier og opnå gavnlige helbredseffekter, under samtidig at tage hensyn til miljøet

 

 1. Inklusion frem for eksklusion: Mangfoldighed, ikke begrænsning

At spise et bredt spektrum af fødevarer er en god måde til at fodre de forskellige mikrober i din tarm. Bakteriearterne kræver forskellige typer næringsstoffer for at vokse og til at udføre deres unikke funktioner. En kost bestående af forskellige fødevarer medfører derfor et mangfoldigt mikrobiom. Generelt er dette også forbundet med det sunhed.

At spise en mangfoldig kost er i tillæg en måde at understøtte biodiversitet i naturen på. Ved at efterspørge forskellige produkter og engagere os i nye forbrugsmønstre, støtter vi i fællesskab et mere bæredygtigt fødevaresystem.

 

2. Spis masser af grøntsager, frugter, bælgfrugter, fuldkorn, nødder og frø

Ændring til en mere plantebaseret kost, med mindre kød og flere grøntsager, mere fuldkorn samt plantebaserede proteinkilder som bælgfrugter, nødder og frø, kan i høj grad påvirke din tarm, klimaet og din generelle sundhed.

Disse fødevaregrupper indeholder store mængder fiber og polyfenoler, der er vigtige for at vores mikrober skal trives. Ved at mange forskellige plantebaserede fødevarer fremmer du væksten af gavnlige tarmbakterier.

Restriktive diæter og radikale ændringer behøves ikke, og der er heller ikke nødvendigt at opgive de fødevarer, du elsker! Det handler om at vælge mere miljøvenlige fødevarer og forsøge at undgå at indtage for meget af de produkter, der påvirker vores miljø negativt.

 

3. Spis sæsonbestemt og lokalt, når det er muligt

Sæsonbestemte grøntsager og frugter, der naturligt modner i solen, smager bedre og er mere næringsrige end produkter uden for sæsonen. Typisk har de større mængder af gavnlige molekyler, såsom antioxidanter og phytonutrienter, som er essentielle for et sundt mikrobiom. Lange opbevaringstider forårsager tab i næringsindholdet, samtidig med at det har negative virkninger på vores miljø.

Forsøg at undgå visse letfordærvelige grøntsager og frugter, der transporteres via fly, når de ikke er i sæson i Europa, og eksperimentér med nye sæsonbestemte sorter. På den  måde, kan du understøtte din krops naturlige næringsbehov. At spise med årstiderne gør at forskellige næringsstoffer, nye smag og varierede kostvaner impemteres, som både er bæredygtigt og godt for dit. 

 

4. Når det er muligt, skal du altid gå efter det naturlige

Uanset kosttype, enten det er vegansk, vegetarisk, fleksitar, pescetarisk eller enhver anden diæt, det bør være baseret på indtagelse af naturlige eller minimalt forarbejdede fødevarer. Der er ingen tvivl om, at dette er nøglen til din sundhed for dig og din tarm.

Fødevareforarbejdning er et meget bredt begreb, og nogle gange afgørende for at gøre fødevarer sikre at spise. Forarbejdning kan omdanne rå ingredienser til spiselige fødevarer, forbedre smag og fjerne skadelige mikroorganismer. Men ultraforarbejdede fødevarer er blevet ekstremt populære og fylder vores tallerkener på en måde, der slet ikke er gavnligt.

Ultraforarbejdede fødevarer indeholder ofte høje niveauer af raffineret sukker, mættet fedt, salt og kemiske tilsætningsstoffer. De mangler ofte kostfibre, gode proteinkilder og sunde fedtstoffer. Og de er stærkt forbundet med “dårlige” tarmmikrober, der er knyttet til dårligere sundhedsmarkører.

Denne kategori omfatter varer som slik, kager, småkager og sodavand samt mange færdigretter og snacks.

Interessant nok genererer ultraforarbejdede, færdiglavede måltider ifølge Food Climate Research Network (FCRN) omkring 30-50% højere forurening end hjemmelavede måltider med lignende ingredienser.

At vælge mere nærende uforarbejdede fødevarer og begrænse ultraforarbejdede fødevarer er bestemt en win-win og den bedste måde at spise for din krop, tarm og klima.


Forfatter: Cecilia Clausen (Klinisk Diætist)

Bliv klogere på dit mikrobiom

Med vores mikrobiom test kan du blive klogere på din sammensætning af bakterier og få viden om hvilke fødevare, som du med fordel kan spise.

Du modtager konkrete råd og vi er klar til at hjælpe dig undervejs, hvis du bliver i tvivl om noget.

Se vores test