Histaminintolerance & Tarmsundhed

Histaminintolerance & Tarmsundhed
Histaminintolerance & Tarmsundhed
Nyere forskning viser at der er en klar sammenhæng mellem histaminintolerance (HIT) og tarmens mikrobiom. Her gennemgår vi histamins effekt på tarmslimhinden, hvordan en “leaky gut” kan forværre histaminintolerance, og hvilke specifikke mikrober der spiller ind i forbindelse med HIT.
 

Dette er del 2 af serien om Histamin. Læs også del 1: Histaminintolerance og del 3: Histamine og Irritable Bowel Syndrome(IBS) for at få en større forståelse af histamin og histaminintolerance.

Hvad ved man i dag?

Som beskrevet i den tidligere blog omkring Histaminintolerance, er histamin er et signalmolekyle med et stort omfang af virkninger i hele kroppen. Hvide blodlegemer (som mastceller og basofiler) producerer histamin, samt visse mikrober. Histamin findes i relativt høje niveauer i mave-tarmkanalen, specielt ved inflammatoriske reaktioner. Lave niveauer af DAO (et af de enzymer, der nedbryder histamin), er en typisk årsag som medfører høje niveauer af histamin i kroppen, og dermed fremkalder symptomer på histaminintolerance (HIT).

 

Effekten af histamin på tarmens slimhinder 

Kroppens slimhinder er i konstant kontakt med mad, mikroorganismer og inhalerede partikler, og fungerer som et forsvar mod den ydre verden. Slimhindernes overflader er i tilæg mikrobiomets hjemsted, og har en vigtig rolle for værtens sundhed, bl.a. i immunsystemets funktioner.

I tarmen beskytter slimhinden (der indeholder histaminproducerende mastceller) tarmvæggen mod uønskede partikler. Hvis slimhinden er beskadiget (f.eks. som følge af dysbiose) og partikler fra mad kommer i direkte kontakt med tarmvæggen, vil det irritere og forårsage en immunreaktion. Dette vil så medføre at mastceller frigiver histamin (og andre stoffer) som en sikkerhedsmekanisme, som over tid vil resultere i høje niveauer af histamin i kroppen.

Derudover, bliver DAO konstant produceret og frigivet i slimhinden, som sikrer nedbrydningen af ​​histamin, både fra fødevarer og produceret af mikrober i tarmen. Dysbiose (en ubalance mellem gavnlige og skadelige tarmbakterier) kan medføre betændelse i slimhinden og skade de DAO-producerende celler. Dette vil resultere i reducerede niveauer og funktion af DAO, og derfor en dårligere nedbrydning af histamin. De øgede histaminniveauer i kroppen vil dermed medføre HIT-symptomer.

 

“Leaky gut” kan påvirke frigivelse af histamin

Tarmvæggen er ansvarlig for at lade de gode ting (vitaminer, mineraler osv.) komme ind i kroppen og holde de dårlige ting (toksiner, patogener, hele fødevarepartikler) ude af kroppen. Dette sikres af flere lag af barrierer, samt et lag af tæt pakkede epitelcellerMen såfremt dette lag er defekt, kan uønskede partikler lække ud gennem tarmvæggen til blodbanen, hvilket resulterer i en tilstand kendt som "leaky gut” (utæt tarm).

Unormale partikler i blodbanen opfattes som en trussel mod immunsystemet og forårsager en betændelsesreaktion, som dermed medfører frigivelse af ​​histamin. Med en “leaky gut” bliver denne betændelse konstant, hvilket igen resulterer i højere histamin niveauer og HIT-symptomer.

 

Hvad er sammenhængen mellem tarmen og HIT?

Et ændret mikrobiom har vist sig at være en vigtig faktor der kan påvirke histaminintolerance. Hos HIT-patienter er dysbiose og en reduceret alfa-diversitet er hyppigt observeret. Dette vises b.la. ved reducerede niveauer af bakterier forbundet med tarmsundhed: Bifidobacteriaceae, Butyricimonas og Hespellia, samt øgede niveauer af den mere skadelige bakterie: Proteobacteria.

Derudover, har HIT-patienter vist sig at have flere histaminproducerende bakterier i tarmen, såsom Escherichia coli, Lactobacillus vaginalis og Morganella morganii. Dette kan bidrage til højere niveauer af histamin i kroppen, mere inflammation og er forbundet med inflammatoriske sygdomme, som astma og IBD. 


Hovedbudskaber

  • Både en beskadiget slimhinde og “leaky gut” kan bidrage til højere niveauer af histamin i kroppen og dermed HIT-symptomer.
  • Et ændret mikrobiom (dysbiose) og reduceret alfa-diversitet er observeret hos HIT-patienter, så at gendanne og vedligeholde et sundt tarmmikrobiom er vigtigt for at mindske symptomerne på HIT.
  • Histaminintolerance og tarmsundhed er et relativt nyt og kompliceret forskningsfelt, og der er behov for yderligere undersøgelser for at få mere viden og videre konklusioner. 

Forfatter:  Ingeborg Amble Holtmann 

Bliv klogere på dit mikrobiom

Med vores mikrobiom test kan du blive klogere på din sammensætning af bakterier og få viden om hvilke fødevare, som du med fordel kan spise.

Du modtager konkrete råd og vi er klar til at hjælpe dig undervejs, hvis du bliver i tvivl om noget.

Se vores test