Histamine & Irritable bowel syndrome (IBS)

Histamine & Irritable bowel syndrome (IBS)
Histamine & Irritable bowel syndrome (IBS)
Histaminintolerance (HIT) og Irritabel tyktarm (irritable bowel syndrome (IBS)) har lignende symptomer, og kan derfor let forvekles. Derudover er det vist at histamin kan påvirke IBS. Dette emne er stadig et voksende forskningsområde, men i denne post vil vi fokusere på hvad man i dag ved om sammenhængen mellem histamin og IBS. 

 

Dette er del 3 af serien om Histamin. Læs også del 1: Histaminintolerance og del 2: Sammenhængen mellem histaminintolerance og tarmens mikrobiom, for at få en større forståelse af histamin og histaminintolerance.

 

Hvad er IBS?

Irritabel tyktarm (IBS) er en almindelig mave-tarmlidelse, med typisk symptomer som smerter i maven, ændringer i afføringsvaner og oppustethed.

Viden om de helt specifikke symptomer mangler og ​​symptomerne mellem patienter varierre, så det er meget svært at diagnosticere IBS. Eksempelvis er diarré og forstoppelse to modsætninger, men begge er symptomer på IBS. Hertil findes der også en undertype af IBS, IBS-M, der har begge dele. Fælles for størstedelen af ​​IBS-patienter, er dog at fødevarer, herunder histaminrige fødevarer, udløser deres symptomer.  

 

Sammenhængen mellem histamin og IBS

Histamin har vist at kunne påvirke IBS. 42-58% af IBS-patienter oplever symptomer fra histaminrige fødevarer (f.eks. vin, øl, ost) og mad som frigiver histamin (f.eks. mælk, vin eller øl). Derudover er dysbiose (en ubalance mellem gavnlige og ikke-gavnlige bakterier i tarmen) med øgede niveauer af histaminproducerende bakterier, forbundet med udviklingen af IBS samt en forværring af tilstanden

Ydermere medfører IBS betændelse i tarmvæggen, som beskadiger slimhindens DAO-producerende celler. DAO er enzymet, der nedbryder histamin og sikrer sunde histaminniveauer i kroppen. Reducerede niveauer af DAO vil derfor resultere i en utilstrækkelig nedbrydning af histamin og forværring af IBS-symptomerne. 

Ud over dette, har IBS-patienter et højere antal mastceller, som samtidig er mere aktive end normalt. Udfordringen er at IBS-patienternes betændelsestilstand aktiverer Mastcellerne, som derved frigiver histamin i et højere niveau end normalt. 

De højere niveauerne af histamin som skyldes IBS, er forbundet med flere smerter og symptomer. Der er dog en overlappende relation mellem IBS og histaminintolerance (HIT) og de eksakte forskelle er foreløpig uklare.

 

Hvordan behandle IBS?

Den primære behandling for IBS-patienter er en diæt med lavt indhold af fermenterbare oligosaccharider, disaccharider, monosaccharider og polyoler (FODMAP) i 4-6 uger, efterfulgt af en genindførelse af FODMAP én ad gangen. FODMAP er fødevarer som hvidløg og løg, hvede, mælkeprodukter, frugter, bælgfrugter, sukker og alkohol. FODMAP fungerer som præbiotika for nogle bakterier, men de har dårlig absorption og trækker vand ind i fordøjelseskanalen, som medfører oppustethed og andre IBS-symptomer. 

En lav-FODMAP diæt kan at reducere niveauerne af histamin hos IBS-patienter, både ved at reducere histaminholdige fødevarer fra kosten samt ved at reducere inflammation, som har positive effekter på mastceller og DAO. 

Derudover kan denne diæt forventeligt ændre mikrobiomet hos IBS-patienter, hvilket afspejles i højere antal bakterier og bedre fordeling af dem i tarmen. Dette inkluderer øgede niveauer af SCFA-producerende bakterier: Clostridiales, Bacteroides, Prevotella og Bifidobacteria, som anses for at være vigtige for tarmsundheden.

Hovedbudskaber

  • IBS er en tarmlidelse, der er svær at diagnosticere på grund af dens varierende symptomer, samt at der er overlap med både HIT og andre tarmlidelser.
  • Skadede DAO-producerende celler og mere aktiverede mastceller, medfører øgede mængder af histamin i kroppen, og kan spille en vigtig rolle hos IBS-patienter.
  • Gennem en low-FODMAP diæt kan man reducere niveauet af histamin hos patienter med IBS, hvilket kan lindre symptomer og samtidig påvirke mikrobiomets sammensætning positivt.

Forfatter:  Ingeborg Amble Holtmann 

Bliv klogere på dit mikrobiom

Med vores mikrobiom test kan du blive klogere på din sammensætning af bakterier og få viden om hvilke fødevare, som du med fordel kan spise.

Du modtager konkrete råd og vi er klar til at hjælpe dig undervejs, hvis du bliver i tvivl om noget.

Se vores test