Gratis levering

Mikrobiom diæt ~ 4.1 Skadelige fødevarer - alkohol

14 marts 2022 – Cecilia Clausen

Diet is one of the main modulators of the composition and function of the microbiota.
Diet is one of the main modulators of the composition and function of the microbiota.

Vi ved, at vores diæt er en af de stærkeste modulatorer af mikrobiotaens sammensætning og funktion. Denne påvirkning er så stærk, at ændringer i vores diæt kan påvirke, hvordan vores mikrober udvikler sig og tilpasser sig som reaktion på den mad, vi spiser.


I sidste uge fokuserede vi på hvordan man booster de gavnlige bakterier der lever i ens tarm. I denne blog vil vi give dig nogle pragmatiske råd - understøttet af den seneste videnskab - om sammenhængen mellem alkoholforbrug og tarmsundhed.

Lad os begynde.


Koblingen mellem vores tarm og immunsystem

Vores tarm og vores immunsystem udveksler konstant informationHvilke mikrober er farlige? Hvilken skal tolereres? En stærk kerne af gavnlige mikrober opretholder tarmbalancen og regulerer, hvordan vores krop reagerer på potentielle trusler. Når gavnlige bakterier fermenterer komplekse kulhydrater, producerer de hovedsageligt kortkædede fedtsyrer (SCFA) som er essentielle for modulering og mediering af immunsystemet.

SCFA understøtter også de celler i tarmen, der udgør de indre vægge i vores tarm. Disse celler og det slim, de producerer, udgør tarmbarrieren, dvs. den første forsvarslinje mod angribere. SCFA styrker denne barrierer og forhindrer uønskede huller. Dette er afgørende for at forhindre, at bakterier og toksiner "trænger" gennem tarmvæggen ind i vores blodbane. Konsekvenserne ville være alvorlige: Endotoksæmi (tilstedeværelsen af ​​bakterielle toksiner i blodet), autoimmune sygdomme, sindslidelser (depression), diabetes, inflammatorisk tarmsygdom og multipel sklerose.

Specifikt på tarmens immunceller har SCFA vigtige antiinflammatoriske virkninger.

Og oveni i dette, så påvirker SCFA også organerne langt væk fra tarmen, såsom hjernen, leveren, bugspytkirtlen og huden.


Alkohol og tarmsundhed

Vi ved alle at overforbrug af alkohol er skadeligt for menneskers sundhed og det koster det europæiske sundhedssystem over 22 milliarder euro hvert år. Omkring 25 % af storforbrugerne udvikler en slags leversygdom, såsom alkoholisk steatohepatitis eller cirrhose. Men seneste nye aspekt er at forstå, hvordan disse negative effekter rent faktisk påvirkes af vores tarmmikrobiom og immunsystemet.

Hvordan påvirker alkohol vores tarm?

Et stort alkoholforbrug ændrer den relative overflod af nogle mikrober, hvilket fører til større ændringer i mangfoldigheden. Det forårsager især en reduktion af bakterier med anti-inflammatoriske egenskaber, såsom Bacteroidetes og Firmicutes phyla, samtidig med at det øger antallet af mikrober, der trives i inflammatoriske miljøer.

Alkoholmisbrug forstyrrer også tarmbarrieren og skader tarmslimhinden. Dette gør det muligt for bakterielle eller skadelige komponenter i deres membran at lække ind i blodbanen og nå andre organer, der kan blive beskadiget.

Denne kombination kan i sidste ende føre til dysbiose og betændelse i tarmen.


Tarm-lever akse

Selvom den såkaldte "tarm-lever akse" er et relativt nyt koncept, kan det forstås som tovejsinteraktionen mellem tarmen og leveren, som også involverer immunsystemet.

Portvenen er en direkte biologisk forbindelse, der leder næringsstoffer og tarmafledte produkter mod leveren, som modsat producerer galdesyrer, proteiner, lipider og immunkomponenter.

Overdreven alkoholforbrug forstyrrer denne tarm-lever-kommunikation og sætter gang i en kæde af inflammatoriske interaktioner, der skader leveren.

Nogle praktiske råd

Når det kommer til alkohol og tarmsundhed...

  1. Minimer dit forbrug: Det er en god idé at praktisere et let til moderat forbrug, ved at begrænse indtaget til maksimalt 4 enheder alkohol om dagen eller 10 enheder om ugen
  2. Vælg rødvin: Vi anbefaler indtagelse af rødvin i stedet for andre alkoholholdige drikkevarer, primært på grund af indholdet af polyphenol.
  3. Undgå sukkerfyldte drikkevarer: Desværre er mange drinks, cocktails og sodavand fyldt med sukker eller kunstige sødestoffer. Og nogle tonics har også mere sukker end cola. Det er en god idé at tjekke ingredienserne, inden du indtager dem, for at undgå et sukkerchok.
  4. Drik på den 'traditionelle' måde: I nogle kulturer indtages vin kun sammen med et hovedmåltid. Vin skal betragtes som en "godbid", der skal nydes ansvarligt og med måde.

 

 

Foto af Julia Volk fra Pexels