Stress - Hvordan påvirker det din tarmsundhed?

Stress - Hvordan påvirker det din tarmsundhed?
Stress - Hvordan påvirker det din tarmsundhed?
I dagens samfund er stress en stor del af hverdagen. Men på hvilken måde påvirker stress vores generelle sundhed og tarmmikrobiom? Og hvad kan du gøre, hvis stress fylder meget i dit liv?

 

Stress er en uundgåelig del af livet. Men dersom du er kronisk stresset, er det ikke godt for dit helbred. Faktisk er kronisk stress en kendt risikofaktor for mange lidelser, inkulderet mave-tarm lidelser, såsom IBD og IBS. Hertil kan det fremme andre mave-tarmproblemer såsom mavesmerter, fordøjelsesbesvær og halsbrand.


Der er mange kilder til stress, både miljømæssige, fysiske og psykiske. Nogle stressfaktorer er for eksempel: 

 • stor arbejdsbyrde
 • søvnmangel
 • en overdreven brug af elektroniske enheder
 • højt koffeinindtag
 • negative følelser

 

Stress og nervesystemet

Nervesystemet er et vigtigt systemet i kroppen, der har ansvar for regulering og kontrol af et stort antal kropslige funktioner, samt kommunikation mellem dem. 

Det autonome nervesystem er den del, der regulerer de aktiviteter, du laver uden at tænke over dem, såsom regulering af puls, blodtryk og fordøjelse. Det er opdelt det sympatiske nervesystem (fight-or-flight) og det parasympatiske nervesystem (rest-and-digest).

Stress aktiverer det sympatiske nervesystem og udløser en fight-or-flight-reaktion. Dette resulterer i en tilstand af generelt forhøjet aktivitet og opmærksomhed. I denne tilstand er fordøjelsessystemet nedreguleret, og produktionen af ​​mavesyre er begrænset. Kroppens evne til at fordøje maden er derfor nedsat. Kronisk stress kan derfor medføre mave-tarm problemer, såsom mavesmerter, kvalme, halsbrand, diarré og forstoppelse.  

 

Tarm-hjerne-aksen

Kommunikationen mellem tarmmikrobiomet og hjernen er ekstremt kompleks gennem tarm-hjerne-aksen

Stress medfører en frigivelse af stresshormoner, inflammation og autonome ændringer (f.eks. ændringer i hjertefrekvens, kropstemperatur osv.). Dette påvirker tarm-hjerne-aksen, og kan føre til ineffektiv kommunikation og påvirke funktionen af kroppens systemer, såsom immunsystemet.

 

Stress og tarmmikrobiomet

Via tarm-hjerne-aksen kan stress forstyrre tarmmikrobiomet og ændre sammensætningen. Stress betragtes også en faktor der kan fremme dysbiose: ubalance mellem gavnlige og ikke-nyttige bakterier i tarmmikrobiomet.

På familieniveau ses ændringerne i tarmmikrobiomet gennem:

 • Lavere niveauer af den gavnlige Lactobacillus (kendt for probiotiske funktioner, såsom at styrke immunsystemet)
 • Højere niveauer af de mere skadelige Clostridiales

Ydemere kan stress øge risikoen for at udvikle utæt tarm, kendt som "leaky gut". Dette er åbninger i tarmbarrieren, hvor bakterier og andre forbindelser kan lække gennem og ind i blodbanen. Leaky gut har negative virkninger på værten, såsom at fremme inflammation.

 

Kan dit tarmmikrobiom påvirke hvordan du reagerer på stress?

Sammensætningen af dit tarmmikrobiom kan faktisk påvirke, hvordan du reagerer på stress. Undersøgelser tyder på, at et forstyrret tarmmikrobiom, kan gøre øge din stressrespons. Det betyder, at du kan være mere følsom over for stressfaktorer og reagere stærkere.

Denne øgede respons er forbundet med ændrede relative mængde af Bacteroidetes og Firmicutes i tarmen, hvilket kan være en indikation på dysbiose.

 

Hvad kan du gøre for at holde stressfaktorerne nede?

Stresshåndtering er vigtig for din tarmsundhed og generelle velvære. Prøv at reducere dine stressfaktorer på en måde, der fungerer for dig. Eksempelvis ved at:

 • Prioriter tid til at slappe af, for eksempel med en bog eller musik
 • Lav yoga, meditation og åndedrætsøvelser 
 • Brug tid i naturen
 • Få nok søvn 
 • Forsøg at stress ned inden måltider, for at sikre optimal fordøjelse i rest-and-digest tilstand
 • Indtag nærende, uprocesserede fødevarer, som ikke forårsager stressreaktioner i kroppen 
 • Begræns skærmtid

 

Centrale punkter

 • Stress har negative effekter på dit helbred og tarmmikrobiom. Det er en kendt risikofaktor for mange sygdomme og kan ændre sammensætningen af ​​dit tarmmikrobiom, fremme dysbiose og lede til “leaky gut”.
 • Stress kan påvirke din evne til at fordøje mad ordentligt, da ​​tilstedeværelsen  af stressfaktorer medfører en nedregulering af rest-and-digest-delen af ​​dit nervesystem.
 • Forsøg at reducere stressfaktorerne i dit liv, for at øge dit generelle helbred og din tarmsundhed.

Forfatter:  Ingeborg Amble Holtmann

Bliv klogere på dit mikrobiom

Med vores mikrobiom test kan du blive klogere på din sammensætning af bakterier og få viden om hvilke fødevare, som du med fordel kan spise.

Du modtager konkrete råd og vi er klar til at hjælpe dig undervejs, hvis du bliver i tvivl om noget.

Se vores test